Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Η βαθύτερη αιτία της προσφυγιάς

Περισσεύουν αυτές τις μέρες τα «ανάθεμα τον πόλεμο» από καλοπροαίρετους φιλάνθρωπους, που - ειδικά με το χιονιά - βλέπουν τη ζωή των προσφύγων να γίνεται αβάσταχτη. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κι αυτοί που μετράνε αλλιώς τα πράγματα. 
Διαβάζουμε σε ανάλυση στους «Financial Times»: «Κοιτάζοντας μέσα από έναν "οικονομικό φακό", η μαζική εισροή ανθρώπων από τη Συρία και αλλού - πολλοί από τους οποίους έχουν προσόντα και δεξιότητες - φαίνεται πως προσφέρει μια μακροπρόθεσμη τόνωση στις οικονομικές δυνατότητες μιας χώρας όπως η Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός που είναι σε
ηλικία κατάλληλη για εργασία σε άλλη περίπτωση θα συρρικνωνόταν». 
Δηλαδή, κέρδη στον ορίζοντα. Και σωστά απ' τη σκοπιά τους τα μετράνε έτσι, καθώς μαζική εισροή εργατικών χεριών και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ακόμα και τώρα δεν βλέπουν στον πόλεμο την αιτία, την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη για το μοίρασμα των αγορών, των εδαφών, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών. 
Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της προσφυγιάς, που αξιοποιείται κατάλληλα για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου. Καλή η συμπάθεια για τους πρόσφυγες, ακόμα καλύτερη η πάλη για την εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς. Κι αυτό δεν είναι μια ευχή των ημερών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ