Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΣΜΑΕΘ:Υπόμνημα προς την Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ

Προς : Διοίκηση της ΔΕΗ
Φεβρουάριος 2017
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Από το 2009 η χώρα βιώνει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε αυτό το διάστημα οι εκάστοτε κυβερνήσεις πήραν σειρά αντιλαϊκών μέτρων με περικοπές μισθών και συντάξεων, φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος(ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρων και τιμών σε βασικά αγαθά-ΔΕΚΟ) και την ανεργία να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι βρίσκονται διαρκώς
μπροστά σε προβλήματα που οξύνονται και η αντιλαϊκή επέλαση κάνουν την επιβίωσή τους αβέβαιη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ 250.000 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν στο διάστημα 2009-2016. Οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες για την συνέχεια, αφού η πολιτική που συμπιέζει την τιμή της εργατικής δύναμης ώστε να γίνει ακόμα πιο φθηνή, είναι η ίδια πολιτική που αυξάνει τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις, που οδηγεί όλο και περισσότερους αυτοαπασχολούμενους στο κλείσιμο και παράλληλα, γιγαντώνει τα μονοπώλια και συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την αγορά και τα κέρδη στα δικά τους χέρια και ταμεία. Είναι η ίδια πολιτική που μοιράζει απλόχερα ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν καθημερινά για ένα μεροκάματο, βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται, δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα και τις υποχρεώσεις του μαγαζιού τους, να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους.
Σε μερικές περιπτώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν στο μαγαζί, το κρατάνε με νύχια και με δόντια με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη. Με δεδομένους βέβαια τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ανεβάζουν το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση και οδηγούν σε 40 χρόνια δουλειάς, οι ελπίδες αυτές σιγά - σιγά εξανεμίζονται.
Τα ζητήματα που τίθενται από το Σύλλογο Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ είναι υπαρκτά και υλοποιήσιμα:
-Ένταξη των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας στο κοινωνικό τιμολόγιο
-Στις υπάρχουσες οφειλές αφαίρεση των τόκων και προσαυξήσεων
-Πάγωμα του εναπομείναντος κεφαλαίου
-Ρύθμιση οφειλών που να μην ξεπερνά το 5% του εισοδήματος



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ